Ponsse Ergo

 

Sinds ruim twee jaar heb ik de Polytron producten in al mijn machines toegepast. Te weten:

– Ponsse ergo Houtoogst machineĀ 
– stihl ms661
– stihl bosmaaier

De Ponsse loopt op een vol synthetische motorolie 10w40 van Polytron , de FC toevoeging aan de brandstof en Polytron MTC in de pompkast, hydrauliek olie, hoog/ laag bak en eindaandrijvingen. Tevens wordt de uitschuif kraan gesmeerd met Polytron spray en de hele machine met Polytron EP2 vet. De Ponsse heeft nu 11600 uur gedraaid.

Mijn stihl machines zijn tweetakt motoren die lopen op alkydbrandstof (aspen of motomix) en daaraan voeg ik Polytron FC toe.

Na ruim twee jaar gebruik, kan ik concluderen dat ik minder uitval heb aan slijtage gerelateerde schades. Tevens is het brandstof gebruik van de Ponsse van 13 ltr/u naar 12ltr/u gezakt.

Een aantal onderdelen zoals de tandwielkast voor het zwenkwerk van de kraan zijn reeds hun verwachte levensduur voorbij en zijn nog niet aan revisie toe.
Ook heb ik als referentie, collega ondernemers met Ponsse machines die op veel grotere schaal dure componenten vervangen.

De besparing is niet louter minder schade, maar ook minder service. De verversingsintervallen voor de motor en vetgesmeerde componenten zijn aanzienelijk verlengd.
Ook is een belangrijk verschil wat ik heb vastgesteld door metingen voor en nadien, dat de bedrijfstemperatuur van de pompkast van 90 graden Celcius nu rond de 70 graden Celcius ligt.

(www.forestcare.nl)